Apartman online

Információk

Keszthely

VÁROSHÁZA

Keszthely, Fő tér 1.

Az egykori Városháza a Kossuth u. 28. szám alatt volt, ahol jelenleg a Goldmark Károly Művelődési Központ található.

A városháza jelenlegi épületét 1769-ben építették megyei szálláshelynek, tervezője Hofstädter Kristóf. Később átépítették, akkor nyerte el mai copf stílusú homlokzatát. Az épületen emléktábla hirdeti, hogy ebben az épületben működött 1865-1897. között az egykori Georgikon utódjaként megnyílt Mezőgazdasági Tanintézet.  Felújítása 1990-ben készült el. A renoválás során az építészek felfedezték, hogy sokszoros vakolat alatt freskók találhatók. Ettől kezdve új irányt vett a felújítás. Gondos munka révén feltárták a dísztermet, melynek létezéséről addig senki nem tudott. A freskókat Haraszti László festette újra. Az egykori város vezetése elhatározta, hogy a városért sokat tett polgárokról arcképsorozatot készíttet. A sorozat egyetlen megmaradt darabja a Reischl Vencel (ismeretlen festő) képe.

Energetikai felújítás révén kicserélésre került az összes külső nyílászáró, homlokzati felületek megújultak 2015-ben. A tetőszerkezet korhadt elemei és a teljes lécezés cseréje párazáró fóliával és új cseréppel való ellátására 2017-ben került sor.

A Reischl család Morvaországból települt át Magyarországra, igazi magyarokká váltak, serfőző mesterek voltak, és generációkon keresztül városbírói feladatokat láttak el. Reischl Vencel majd 33 évig (1861-1893) volt városbírója Keszthelynek. Unokája Reischl Imre 1911-1936 között volt Keszthely első embere.

SÉTÁLÓUTCA

Kossuth Lajos u.

A sétálóutcává alakított Kossuth Lajos utcát nemes anyagokkal, gránitlapokkal, bazaltkockákkal burkolták. Számos műemlék jellegű és műemléki védettséget élvező épület található itt. Az épületek legnagyobb része a XIX. század második felében épült, a kor divatjának megfelelően romantikus vagy eklektikus stílusban. A sétálóutca végét a Georgikon és a meredek Szalasztó utcák keresztezik. A XX. század elejéig itt egy erecske csörgedezett, amelyen egy kőhíd (a Johannes-Brücke) vezetett át. 

FESTETICS-KASTÉLY

Keszthely, Kastély u. 1.

A keszthelyi Festetics-kastély Magyarország leglátogatottabb kastélya. Ma Helikon Kastélymúzeum néven muzeális intézményként működik. Öt épületben hat állandó kiállítást mutat be.
A 18. század közepétől folyamatosan épülő, bővülő kastély 200 éven keresztül a Festeticsek tulajdonában állt. A Festetics család Magyarország egyik legjelentősebb nemesi családja volt. Tagjai fontos szerepet játszottak az ország politikai, gazdasági, tudományos és kulturális életében.
Festetics Kristóf volt a keszthelyi vagyonszerző, aki 1739-ben vásárolta meg a keszthelyi birtokokat.  Fia, (III.) Pál Mária Terézia jogi és pénzügyi tanácsadója volt, aki grófi címet kapott 1772-ben. A család következő generációjához tartozott Festetics (I.) György, a család egyik legjelentősebb tagja, akinek életművéhez tartozik a Georgikon meglapítása és a Helikoni Ünnepségek megrendezése. Fia, László apja nyomdokaiban járt, azonban kevesebb sikerrel. Festetics (I.) Tasziló és Festetics (II.) György – László fiai – rendbe hozták a Festetics család pénzügyi helyzetét. (II.) György az Andrássy-kormányban miniszteri posztot töltött be. Fia, (II.) Tasziló magyar hercegi címet kapott 1911-ben. (II.) Tasziló fia, (III.) György a 20. század első évtizedeiben diplomáciai pályán tevékenykedett. Az utolsó generációhoz tartozó (IV.) György 1944-ben, négyéves korában hagyta el Magyarországot édesanyja, Maria Haugwitz társaságában.
A keszthelyi kastély építését Festetics Kristóf kezdte el 1745-ben. Az első építési periódusból (1745-1750) származik a jelenlegi épület középső, keleti szárnya. A barokk stílusú, egyemeletes kastély a korabeli leltár szerint 34 helyiséggel rendelkezett. Már Kristóf idején, majd pedig fia, Festetics (III.) Pál alatt több bővítési terv készült, ám ezek nem valósultak meg. A kastély átalakítását végül Pál fia, Festetics (I.) György kezdte meg 1792-ben. A tervezett U alak két hátranyúló szárnyából csak a déli, könyvtári szárny épült fel klasszicizáló késő barokk (copf) stílusban. A belső munkálatok 1804-ig tartottak.
A következő jelentős átépítést és bővítést 1883-1887 között Festetics (II.) Tasziló végeztette a kastélyépületen historizáló (neobarokk és neorokokó) stílusban. Meghosszabbíttatta a középső, keleti szárnyat, és elkészült az északi szárny. Ekkor épült fel a torony is. Az egész épületet új manzárdtetővel fedték le, valamint központi fűtéssel és vízvezetékkel látták el. A homlokzatok és a belső terek, elsősorban a lépcsőházak átalakításával együtt ekkor nyerte el a kastély mai formáját.
A kastély parkja természetvédelmi terület. A parkban található a pálmaház és a hintókiállításnak helyet adó korábbi kocsiház, a park hátsó kijáratával szemben pedig a vadászati kiállítást és a történelmi modellvasút kiállítást befogadó épület. A kastély közelében, a Kastély utcában áll az Amazon Ház Látogatóközpont.
A kastélyban főúri életforma kiállítás és a Helikon Könyvtár tekinthető meg. Az enteriőr-kiállítás eredeti vagy korhűen rekonstruált belső terei a 18-19. századi főúri életformát mutatják be. A kastély legnagyobb értéke Magyarország egyetlen épen maradt főúri magánkönyvtára több mint 80 ezer kötettel.
A kastély északi szárnyában helyet kapó rendezvényközpont reprezentatív események megrendezésére alkalmas. A báltermek tökéletes helyszínt biztosítanak esküvők, lakodalmak, konferenciák, ültetéses rendezvények és állófogadások lebonyolításához.
A hintókiállítás fő anyaga a több mint 50 darab, a főúri életformához kapcsolódó 18-19. századi kocsi, hintó és lovas szán, valamint a lovaglással összefüggő egyéb tárgyi emlékek, illetve képzőművészeti alkotások gyűjteménye.
A vadászati kiállítás öt földrészen elejtett vadfajok trófeáinak ad helyet. Az állatok többségével „természetes élőhelyükön” sétálva ismerkedhetnek a látogatók. Az élményt a témához kapcsolódó néprajzi és képzőművészeti gyűjtemény teszi teljessé.
A történelmi modellvasút kiállítás az egyik legnagyobb Európában. A 19-21. századi Magyarország, Ausztria és Németország vasútjait szemléltető óriásmodell az eredeti állomásépületek, vasúti pályák, mozdonyok, szerelvények korhű mása.
Az Amazon Ház Látogatóközpontban megnyílt Főúri utazások, úti kalandok című kiállítás a 19. századi és a 20. század eleji utazási kultúrát és az utazásokhoz kapcsolódó szokásokat mutatja be számos kipróbálható eszköz segítségével.
Az 1880-as években épült pálmaház egzotikus növényeivel a főúri életmód részét képező orangerie-k és trópusi növényházak hagyományát idézi. A pálmaház épületét sziklakert, akvárium, kerti tó és madárpark együttese övezi.
A kastélypark a közelmúltban befejezett rekonstrukciót követően újra a Henry Ernest Milner angol kerttervező által az 1880-as években tervezett látványt nyújtja a felújított tóval, az Oroszlános kúttal és a szökőkutakkal, valamint a hercegnői kamarakerttel.

Kehidakustány

NévTelefonFax
1Kehidakustány-Kallósd Községek Körjegyzőségének hivatala(83) 534-003(83) 334-013
2Háziorvosi Rendelő(83) 334-003
3Fogorvosi rendelő(83) 334-135
4Orvosi ügyelet(83) 360-218
5Gyógyszertár(83) 334-010
(83) 534-006
6Rendőrség – Körzeti Megbízott(83) 334-005
7Posta(83) 334-005
8Élelmiszer, vegyesbolt(83) 334-015
9Élelmiszer, vegyesbolt(83) 334-133
10Élelmiszer, vegyesbolt(83) 334-012
11Élelmiszer, vegyesbolt(83) 334-026
12Virágbolt(83) 334-103

Malomkő étterem.

Ha a legfinomabb, házias ételekre vágyik.